Naast VRY ben ik (Bram) ook werkzaam als webdesigner. Sinds kort heb ik mijn werkwijze helemaal omgegooid en ben ik overgestapt op het ontwikkelen van duurzame websites, ook wel duurzaam webdesign genoemd. Mijn doel: het internet een stukje mooier maken voor mens, onderneming én planeet!
Omdat ik ook de website van VRY heb gebouwd, is het natuurlijk een logische stap om ook deze website te verduurzamen. Iets waar ik op dit moment hard mee bezig ben. Omdat duurzaam webdesign nog relatief onbekend is, geef ik je via deze blogpost een korte introductie.
Wat houdt het verduurzamen van een website in?
Het belangrijkste doel van duurzaam webdesign is het omlaag brengen van de CO2-emissies van een website. Of in het kort, zorgen dat een website minder energie gebruikt, waardoor servers en andere apparaten minder hard hoeven te werken.
Door verschillende aspecten van een website efficiënter te ontwerpen en te bouwen zorg je ervoor dat de website in z’n totaliteit kleiner wordt. Denk bijvoorbeeld aan het verkleinen van afbeeldingen (in bestandsgrootte, niet het formaat) het verminderen van animaties en het gebruik van zo min mogelijk plugins (bij WordPress websites). Hieronder zal ik dit nog iets verder toelichten.
Hoe verduurzaam je een website?
Zoals hierboven aangegeven is één van de aspecten van duurzaam webdesign het verkleinen van afbeeldingen. Hiermee wordt bedoeld dat het bestandsformaat van de afbeelding zo klein mogelijk wordt gemaakt. Zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de afbeelding. De technologie heeft zich snel ontwikkeld, dus je hoeft echt niet bang te zijn voor een korrelige afbeelding.
Om dit toe te passen bepaal ik allereerst de daadwerkelijke grootte van de afbeelding op de website (breedte x hoogte). Vervolgens gebruik ik verschillende compressietechnieken om het bestandsformaat te verkleinen. Denk aan het terugdringen van de kwaliteit (omdat dit toch niet opvalt) of het vervagen van de achtergrond. Beide manieren zorgen voor een vermindering van het aantal kilobytes.
Naast de afbeeldingen ben ik ook de animaties op de websites aan het na lopen. Hierbij bepaal ik of deze animaties wel echt nodig zijn, en of het mogelijk is de animatie weg te laten. Zonder dat dit ten koste gaat van de ervaring van de bezoeker.
Hoewel ik in mijn werk altijd al zuinig ben met het gebruik van plugins, ga ik hier ook nog eens goed naar kijken. Eén minder goede plugin kan er namelijk al voor zorgen dat je website zwaarder wordt.
Wat levert duurzaam webdesign op?
Hoewel ik op dit moment nog bezig ben met het verduurzamen, kan ik al wel delen dat de homepage van VRY van 2,94 gram CO2 uitstoot per bezoek, naar +/- 0,5 gram CO2 uitstoot per bezoek gaat. Een reductie van meer dan 80%.
Daarnaast zorgen de aanpassingen ervoor dat de website sneller geladen kan worden en daarmee gebruiksvriendelijker wordt. Ook zullen er wat onzichtbare aanpassingen plaatsvinden die ervoor zorgen dat de website beter gebruikt kan worden op screenreaders. (voor mensen met een visuele beperking).
Dit zijn de belangrijkste aspecten waar ik me de komende tijd op ga richten. Uiteraard zullen we het met je delen zodra de vernieuwde website live staat. We zijn benieuwd of je het verschil ziet! Wil je meer weten over duurzaam webdesign? Lees dan ook eens dit artikel op mijn andere website.