Achter de schermen heb ik (Bram) de afgelopen maanden hard gewerkt om onze website te verduurzamen.

Om mijn werkwijze als webdesigner in lijn te krijgen met alles wat ik doe en belangrijk vind, ben ik bij mezelf te rade gegaan of een website wel zo duurzaam is? Wat gebeurt er eigenlijk zodra ik een website live zet? En wat is de negatieve impact van mijn websites op het klimaat?

Vanuit deze vragen ben ik onder andere tot de inzichten gekomen dat de gemiddelde website tegenwoordig 3,5 keer groter is dan in 2012. Dat het internet goed is voor 4% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. En dat dit voornamelijk komt omdat we ons bezig houden met het makkelijk en snel ontwikkelen van websites, in plaats van het efficiënt en duurzaam.

Deze inzichten hebben er bij mij voor gezorgd dat ik mijn werkwijze helemaal omgegooid heb. Niet meer zomaar een mooie website voor iemand bouwen, maar eerst goed nadenken over de impact van deze website. Zijn al die foto’s bijvoorbeeld wel echt nodig? En wat voegt deze animatie toe aan de website? Allemaal met het doel om de negatieve impact van een website tot het minimale te beperken.

Nadat ik mijn eigen website grondig aangepakt had, was het tijd voor de website van VRY. Eerder dit jaar deden we hier al aankondiging over, maar nu is hij ook daadwerkelijk live.

Hoewel je er aan de voorkant weinig van ziet, heb ik aan de achterkant flink lopen snijden in alle codes, data en functionaliteiten. Met de volgende resultaten als gevolg:

  • De website is veel sneller (de laadtijd op een computer is nu gemiddeld 0,4 seconden, dit was 3,2 seconden)
  • De website krijgt nu een duurzaamheidslabel A, dit was E
  • Op elk pagina bezoek besparen we nu 2,8 gram CO2 uitstoot

Al met al mooie resultaten die ervoor zorgen dat onze website helemaal aansluit bij de duurzame missie van VRY.