Januari. Het begin van een nieuw jaar en voor velen ook de maand van goede voornemens. Meestal gaan deze over gezond eten, sporten, afvallen etc. Heb jij geen zin in deze doorsnee goede voornemens, maar wil je wel iets goeds doen (voor de wereld)? Met onderstaande keuzes voor 2023, maak je direct een verschil!
1. Plan je vakantie zonder vliegtuig
In het boek ‘Verborgen impact’ van Babette Porcelijn werd het voor mij pijnlijk duidelijk. De grootste impact maak ik, door niet meer te vliegen. Gelukkig wordt het steeds makkelijker om ook met de trein de mooiste bestemmingen (in Europa) te bereiken. Maak aan het begin van het jaar je vakantieplan en probeer je bestemming zo duurzaam mogelijk te bereiken! Op de website van NS internationaal vind je heel veel mooie vakantiebestemmingen die je met de trein kunt bereiken. Als je een paar maanden van tevoren boekt, is dit vaak niet zo gek veel duurder dan met het vliegtuig. (En ja, het blijft gek dat het vliegtuig goedkoper is!) Op de website van NS Internationaal vind je enkele tips hoe je goedkoop internationale treinkaartjes koopt.
2. Koop tweedehands
Vinted is helemaal hip en ook Marktplaats groeit nog steeds. De tweedehandsmarkt wordt steeds groter, dus daar kun je mooi gebruik van maken. Als je iets nieuws nodig hebt, probeer het dan eerst tweedehands te scoren. Vooral tweedehands kleding, speelgoed en boeken zijn er in overvloed. Elektronica kan natuurlijk ook en bij Bol.com heb je vaak ook een ‘tweede kans’ van een product dat al eens geretourneerd is. Echt helemaal diehard het nieuwe jaar in? Ga dan voor een ‘no buy challenge’, waarbij je een bepaalde periode helemaal niets nieuws koopt.
3. Koop je boodschappen zo veel mogelijk uit Nederland (let op de stickers!)
In de supermarkt staat het land van herkomst altijd op een product. Vooral bij de groente- en fruitafdeling kan het verschil best groot zijn. We verbouwen in Nederland bijvoorbeeld heel veel appels, maar toch worden in supermarkten ook appels uit andere, verre landen verkocht. Let op de ‘herkomst’ of ‘oorsprong’ sticker op je producten en kies zo veel mogelijk voor ‘Nederland’. Dit verkleint de CO2 afdruk van het transport en zo steun je lokale telers. Op dit moment liggen er heerlijke verse wortels, kolen en pompoenen uit Nederland in de winkels.
4. Neem een groente-abonnement
Je kunt de vorige tip heel makkelijk maken voor jezelf door een groente-abonnement te nemen. Ik ben zelf groot fan! Iedere week haal je de tas met groente op bij een lokale (groente)boer. Je koopt hiermee lokaal en je daagt jezelf uit om eens nieuwe gerechten te maken. In de winter krijg je vaak warme, vullende gerechten, zoals stamppot en soepen. En in de zomer eet je salades en groene groente. Een makkelijke keuze, met groot resultaat! Woon je in Amsterdam? Kijk dan eens naar de Groente Amsterdammer en woon je in Arnhem, dan is het groente-abonnement van Mariendaal Een aanrader.
5. Recycle blikjes
Dit jaar is het (na lang uitstel) eindelijk zo ver.. Ook op blik wordt statiegeld ingevoerd. Het is in het begin misschien even wennen, maar over een jaartje weten we niet beter. Ook op je blikjes bier of cola krijg je statiegeld terug. Je levert je blikjes in bij de supermarkt (net zoals plastic flessen) en het blik wordt gerecycled. Hoewel het op dit moment nog niet mogelijk is om blikjes in te leveren, is het wel het goede moment om te beginnen met de bewustwording. Controleer dus regelmatig of het statiegeld logo al op je blikje staat.