Het is inmiddels bijna drie maanden geleden dat Lucas, Bram en ik deelden dat we VRY zijn gestart. Hoewel het natuurlijk fantastisch is om al het mooie nieuws te delen, lijkt het me ook een leuk inkijkje om onze minder positieve ervaringen (onee, “onze lessen”) te delen. De gemene deler is dat we hebben geleerd flexibel te zijn. Je bent immers voor alles verantwoordelijk binnen je bedrijf, terwijl je niet op alles zelf invloed hebt. Dit is soms lastig, maar ook leerzaam. Voor Bram en mij is het de eerste keer dat we een onderneming starten. Een fysiek product verkopen hebben we alle drie nog nooit gedaan. Heel veel nieuwe ervaringen dus. Wat hebben we tot zo ver al meegemaakt?

Het moment dat we ‘bijna’ op live televisie kwamen..

Na onze publicatie op www.duurzaam-ondernemen.nl, volgde een telefoontje van RTL Z. De man van RTL Z vertelde dat hij VRY een mooi initiatief vindt en een item over ons wil maken. Ik was super enthousiast en deelde dit met Bram. Gelukkig is Bram’s echte leeftijd 75 i.p.v. begin dertig en herkende hij deze ‘scam’ van Kassa/Opgelicht. Het blijkt namelijk toch iets anders in elkaar te steken. Een partij doet zich voor als onderdeel van RTL en benadert nieuwe bedrijven. Hij doet ze een aanbod om samen een item op te nemen. Dat dit de benaderde partij wel een paar duizend euro ‘productiekosten’ kost, wordt pas laat in het traject verteld. Die kosten werden mij in ieder geval aan de telefoon nog niet gemeld.

Je begrijpt, dit was absoluut geen optie voor ons, wel een zure ervaring rijker..

Business 2 Business

De afgelopen periode hebben we ons vooral gericht op directe verkoop aan consumenten. We hebben een gelikte website voor particulieren (al zeg ik het zelf.. alle credits naar Bram Baas overigens, die zijn achternaam er echt eer aan doet). Via onze website kunnen klanten bestellen en we richten ons op deze directe verkoop. Tot het moment dat we in gesprek raakten met een bedrijf. Zij hebben een fysieke winkel en vinden VRY een mooi merk. Of we ook daar wilden liggen met onze starterskit? Uh, já, zeker! Maar hoe werkt dat? Hoe werkt dit financieel? Hoe zorgen we voor een mooie lay-out en hoe creëren we net zulke duidelijke en mooie instructies zoals op de website?

Veel nieuwe vragen om te beantwoorden en de B2B wereld gaat voor ons open, maar des te leuker om straks ook VRY in fysieke winkels te zien liggen!

Productfotografie is ook een vak apart

Voordat onze starterskit online kwam, moesten we foto’s maken. En die foto’s moeten er natuurlijk wel goed uit zien! Dat was nog lastiger dan we vooraf dachten.. Ondanks onze voorbereiding (goede camera, veel groente en fruit en het juiste licht) bleek dit toch nog best een opgave. Wat er in ‘real life’ goed uitziet, komt op beeld soms helemaal niet goed over en vice versa. We zijn hier een middag zoet mee geweest, maar uiteindelijk wel met een mooi resultaat. Les voor de volgende keer: hier veel tijd voor inplannen!

Soms is het stom, maar meestal is het leuk

Het verschil in dagen is echt heel groot. Sommige dagen gebeurt er helemaal niets. Geen bestelling, geen mails, niets. En andere dagen hebben we opeens heel veel te vieren. Grotere bestellingen en samenwerkingen, waar we de week daarvoor niet eens aan dachten. En dan de dag erna is het weer radiostilte.

Heel gek, dat contrast.

Het is een lange blog geworden, maar ik had ook veel te vertellen. Ontzettend cliché, maar we hebben echt al veel geleerd. Ik ben benieuwd wat de volgende maanden ons brengen!