Ben je net als wij continu op zoek naar manieren om het weer net iets beter te doen? En wil je ook wel veranderingen doorvoeren, maar hier liever niet te veel van voelen? Lees dan snel verder want hieronder geven we 10 tips, waarmee je het zonder moeite, toch weer iets beter doet voor de wereld.

Koop zoveel mogelijk glas in plaats van plastic

Veel van de producten in de supermarkt zijn zowel in een glazen als in een plastic verpakking te koop. Denk bijvoorbeeld aan olijfolie en zonnebloemolie, maar ook potgroenten en sauzen zoals ketchup en mayonaise. Qua smaak zul je het verschil niet merken en ook in prijs is het verschil vaak niet groot. Een hele makkelijke manier om de hoeveelheid wegwerp plastic terug te dringen

Koop tomaten van maart t/m oktober en pompoen van september t/m maart.

In Nederland hebben we ontzettend veel seizoensproducten. Dit zijn producten die in een bepaalde periode in Nederland gekweekt en verkocht worden. Buiten het seizoen zijn deze producten ook te koop, maar komen ze niet uit Nederland. Ze leggen dan vaak een reis van duizenden kilometers af. Onze 2de tip is dan ook, koop met het seizoen mee. Naast dat het beter is voor de wereld, zijn de producten vaak ook nog lekkerder én goedkoper. Hier vind je een kalender met seizoensproducten. Let wel even op het stickertje met het land van herkomst. Want het komt ook regelmatig voor dat je oerhollandse groente alsnog van duizenden kilometers ver komt.

Koop geen éénpersoons verpakkingen

Waar de supermarkten aan de ene kant de plastic zakjes bij de groente en het fruit verbannen hebben. Verzinnen ze aan de andere kant allerlei oplossingen waarmee de hoeveelheid single use plastic weer drastisch omhooggaat. Denk aan éénpersoons verpakkingen en klant en klaar maaltijden. Erg zonde vinden wij. Daarom de tip: kies niet voor de eenpersoons verpakking, maar voor de grote variant en kook in één keer voor meerdere dagen. Zo verbruik je minder plastic, bespaar je tijd en hou je geld over. (Want de grotere verpakkingen zijn vaak een stuk goedkoper) En wil je niet alles in één keer koken? Veel producten kun je minimaal een week bewaren, of eventueel invriezen.

Maak een avondwandeling

Nu hoor ik je denken, wat heeft dit nou met duurzamer leven te maken? Nou het zit zo. Als je beweegt dan wordt je lichaam warmer. Denk maar eens aan al die keren dat je thuiskwam en dacht: Wat is het hier lekker warm. Terwijl de verwarming niet eens aanstond. Datzelfde effect kun je ook bereiken met een avondwandeling. In plaats van het opwarmen van je huis, warm je, je lichaam op. Daarnaast is het ook nog eens heel gezond om regelmatig een wandeling te maken. Win-win dus!

Zet de laatste 2 minuten het gas uit als je pasta, rijst, eieren, aardappelen kookt

Deze tip is heel makkelijk toe te passen en kost je eigenlijk maar een minuut of twee extra tijdens het koken. De 5de tip is, zet het vuur 2 minuten voordat je eten gaar is uit. Het water is namelijk zo heet, dat je eieren, aardappelen of rijst nog wel even doorgaren. Hierdoor bespaar je op jaarbasis ontzettend veel gas, zonder dat je er dagelijks veel van merkt. 

Doe een herbruikbaar groentenetje in je boodschappentas

Deze tip mag natuurlijk niet ontbreken. Doe je vaak boodschappen bij de groenteboer, supermarkt of op de markt? Stop dan herbruikbare groentenetjes in je boodschappen tas. Hiermee zorg je ervoor dat je geen plastic tasje meer hoeft te pakken. Heb je nog geen herbruikbare groentenetjes? Kijk dan eens naar onze starterskit.

Doe een herbruikbaar broodzakje in je boodschappentas

En aansluitend op tip 6: Koop je regelmatig verse broodjes? Dan zijn herbruikbare broodzakjes ook erg handig. Een bijkomend voordeel is dat de broodjes langer vers blijven door het dikke materiaal. Ook de broodzakjes vind je in onze starterskit.

Stel je CV-ketel af

Een tip die voor veel mensen waarschijnlijk nieuw is, is het afstellen van de cv-ketel. Klinkt ingewikkeld, is het helemaal niet. We zullen het even kort uitleggen. Je CV zorgt ervoor dat het water in je woning verwarmd wordt. Bij de standaard instellingen van je CV ketel wordt het water uit je kraan 80 tot soms wel 90 graden. Oftewel een temperatuur waar je, je handen aan brandt. Wat veel mensen niet weten, is dat je deze temperatuur ook kunt verlagen. Naar 60 graden bijvoorbeeld. Hiermee bespaar je ontzettend veel gas, zonder dat je hier echt iets van merkt. Benieuwd hoe je dit doet? Kijk op zetmop60.nl

Raap 1 keer per week een stukje plastic op van de straat

Ondanks dat er bijna overal prullenbakken staan, wordt er nog veel plastic en afval op straat gegooid. Veel van dat plastic komt in de natuur terecht, waar het tientallen jaren kan blijven liggen omdat het niet verteert. Waarschijnlijk heb je geen zin om alle rotzooi van een ander op te ruimen. Daarom willen we je uitdagen om er een gewoonte van te maken om elke week 1 stukje plastic van de straat op te pakken en weg te gooien. Het maakt geen wereldverschil, maar alle kleine beetjes helpen!

Koop een maand geen nieuwe spullen

We kopen allemaal spullen, en dat is logisch want we hebben spullen nodig om lekker te kunnen leven. Kleding, huishoudelijke spullen, elektronica etc.. Maar veel van de spullen die we nieuw kopen, zouden we ook op Marktplaats kunnen kopen. Daarom de volgende uitdaging, koop een maand geen nieuwe spullen. Wil je toch iets kopen? Stel jezelf dan eerst de vraag of je het wel écht nodig hebt, voordat je het aan wil schaffen. Heb je het echt nodig? Kijk dan eens op marktplaats of je het daar ook kunt vinden. En ben je op zoek naar nieuwe kleding? Kijk dan eens op Vinted. Een fijne bijkomstigheid is dat het je ook nog eens veel geld scheelt.

Bram Baas